Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.
Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen etkinlikte Otizm Farkındalık Günü konulu konferans, piyano, gitar ve Tekirdağ Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) sanatçılarının sunduğu dinletiler yer aldı.
Programa, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu, STK temsilcileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ve Tekirdağlı sanatseverler katıldı.
Programın konferans kısmında, önce NKÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Saliha Baykal, ‘Otizmde Yanlış Bilinenler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında “Otizm konusunda toplumsal farkındalığımız, bilimsel bilgimiz ve uygulama alanındaki tecrübemiz giderek artıyor. Bu durum erken yaşlarda tanı alma, daha az şiddetli olguların tanınması ve tedavi sürecine erken başlanması gibi olumlu değişimleri beraberinde getiriyor” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Saliha Baykal konuşmasında ayrıca “Otizm konusundaki hatalı inanışlardan biri, otizm tanısı almış tüm bireylerin yaşam boyu bu tanılarının devam ettiğinin düşünülmesidir. Otizm tanılı bireyler tanı yaşı, semptomların şiddet düzeyi, zihinsel gelişim özelliklerine göre özel eğitim tekniklerinden farklı oranlarda yararlanabilirler. Bazı vakalar için tanı, yaşam boyu devam ederken bazı vakalar için tanı dışına çıkmak mümkün olmaktadır. Ancak tanının devam ettiği vakalarda da sosyal-özbakım becerileri gibi kazanımlar için özel eğitim desteği elzemdir” dedi.
Etkinliğin konferans bölümünün ikinci konuşmacısı Tekirdağ Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Gülşah Demir ise katılımcılara “Otizmi yaşamak ve otizimle yaşamak nedir? Nedir bu tanı aslında?” sorularına yanıt getiren ‘Otizmin Önemi’ başlıklı bir sunumda bulundu. Konuşmasında “Otizmde erken tanının önemi tüm literatürde karşımıza çıkmaktadır. Yani, otizm erken dönemde ortaya çıkar ve erken dönemde verilen eğitim bireylerin eğitilebilirlikleri açısından otizmde çok önemlidir” diyen Gülşah Demir “Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü. Umarım her gün otizmin farkında olduğumuz günler yaşayabiliriz” dileklerinde bulundu.
Sonrasında Tekirdağ Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü 11. Sınıf Öğrencisi Ali Cem Başaran, BİLSEM Müzik Eğitmeni Melih Patoğlu yönetimindeki sanatçıların eşliğinde piyano ve şan dinletisi sundu.
Ardından Üniversitemizin daveti üzerine programa İzmir’den katılan Caner Serin, sunduğu piyano, gitar ve şan dinletisi ile izleyenlerin beğenisini kazandı. Caner Serin, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Tekirdağ’da bugüne kadarki verdiği üçüncü konserini üniversitemizde sergilemiş oldu.
Program sonunda NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu konferans konuşmacıları ile konuk sanatçılara günün anısına Üniversitemizi tanıtıcı materyal takdiminde bulundu.